JJ Social Slider

U bevindt zich hier: HomepageVan de wijkagent
home-klein


 

Bel 112! Daar vangen we boeven mee!

DE WIJKAGENT VAN DE MAANDERENG
Tibor van Aggelen


 

Themachat Vraaghetdepolitie.nl

Ede, 5 februari 2014 - Op 12 februari 2014 zal er opnieuw een landelijke themachat georganiseerd worden op vraaghetdepolitie.nl voor jongeren. Dit keer gaat het over online seksueel misbruik en de gevaren van social media. Wij, de zedenrechercheurs van Gelderland-Midden gaan meechatten. We zijn dan ook bezig om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor deze themachat.  

Ons verzoek is om de bijgevoegde flyer/mailtje te verspreiden onder de scholen of daar op te hangen als poster op de toegangsdeuren. Ook andere instanties die veel met jongeren te maken hebben mogen deze flyer ontvangen. Tenslotte hebben we ook het verzoek of jullie deze flyers / online banners via Twitter willen verspreiden.

Het doel is voorlichting en voorkoming van nog meer van dit soort meldingen. Ongeveer 1/3 van onze onderzoeken hebben inmiddels betrekking op de zogenaamde sexting zaken! De vorige themachat over sexting was een groot succes en werd druk bezocht door de jongeren. We hopen met dergelijke acties preventief om te kunnen gaan met deze zgn sexting zaken.

Bijlagen:
Bewaar het bestand Chat_onlinemisbruik_12feb2014.pdfChat_onlinemisbruik_12feb2014.pdf[ ]154 kB

Wees alert op babbeltruc

Het gebeurt geregeld dat oplichters met een smoes aanbellen en geld proberen afhandig te maken.
Soms vragen ze om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Ook doen dieven zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Wijkagente Claudia van Holland ziet het nog te vaak gebeuren en vraagt inwoners alert te zijn.

Van Holland: “Bij een babbeltruc wordt er bij meestal bij oudere mensen aangebeld. Er vindt dan een ‘onschuldig’ gesprekje plaats aan de voordeur of in de woning. Vaak belt men aan de voorkant aan, waarna de handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag slaat en bankpassen, geld en/of sieraden steelt. Een andere variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven.”

De wijkagenten van de Edese wijken verzoeken mensen met klem om nooit een pincode of andere persoonlijke gegevens aan iemand te geven, zelfs niet als de persoon aan de telefoon van de politie of de bank lijkt te zijn. “De politie of andere instellingen zullen u nooit vragen om pincodes te geven.”
Van Holland raadt mensen aan om een aantal vuistregels in acht te nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt:

  • Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
  • Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
  • Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.
  • Bel, als u het niet vertrouwd, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
  • Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.

Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen!

Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844, en leg de situatie uit. Mijn collega’s zullen u graag advies geven en als het nodig lijkt te zijn, zal een politieagent naar u gestuurd worden ter controle”, aldus Van Holland.

http://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html

Nieuws van de wijkagent.

December 2013 - Uit cijfers blijkt dat als de dagen korter worden er een zichtbare verschuiving is in de tijdstippen waarop er wordt ingebroken. Hoe eerder het donker is, hoe eerder men inbreekt. Men kan dus gemakkelijk zien welke mensen wel of niet thuis zijn, waar je wel of niet kan inbreken. Een tijdschakelaar op enkele verlichtingspunten in uw woning zorgt ervoor dat het er uitziet alsof u thuis bent.

Vanaf 1 oktober 2013 tot en met 1 april 2014 wordt het Donkere Dagen Offensief gehouden. In die periode zijn er in de middag- en avonduren extra politiemensen in dienst om met name de woninginbraken tegen te gaan en natuurlijk ook voor de algemene veiligheid in uw wijk.

Getuige van een misdrijf?

Verdachte situatie of misdrijf, bel meteen 1-1-2

Bijna alle aanhoudingen op heterdaad zijn te danken aan meldingen van burgers. Daardoor worden vaker misdrijven opgelost. Dus, bent u getuige van vernieling, een overval of inbraak in een voertuig of woning? Twijfel dan geen seconde en bel direct 1-1-2.
Ziet u iets verdachts? Iemand die te lang bij een voertuig rondhangt, of op de uitkijk staat bij een huis? Bel direct 1-1-2

Onthoud de kenmerken van:

De dader   man/vrouw, lengte, huidskleur, haarkleur, soort en kleur kleding
Het vervoermiddel   auto, scooter, fiets, kleur, merk, kenteken
De vluchtrichting   naam van de straat of weg

Film of fotografeer met uw mobiel
Probeer wat u ziet vast te leggen met uw mobiele telefoon. Hoe meer u vastlegt, hoe groter de kans is dat de politie verdachte(n) kan opsporen

Belangrijke nummers